VLADA POPUSTILA SINDIKATOM!

SIOS2015
SIOS2015

Če se je še v četrtek zdelo, da so vlada in sindikati javnega sektorja vsak na svojem bregu, se je včeraj, na zadnji možni dan za dogovor, zgodil preobrat.

Kot vse kaže, je bil po večmesečnih pogajanjih sklenjen dogovor, s katerim bo pot do sprejetja proračuna za leto 2016 lažja. Pogajanja je za kratek čas obiskal tudi premier Miro Cerar.

Dogovor o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016 je bil parafiran včeraj v večernih urah, podpisan naj bi bil v torek.

Glavni poudarki dogovora so: Javni uslužbenci bodo prihodnje leto prejeli višji regres, ki ga bodo znova prejeli tudi najvišji plačni razredi. Septembra se bo sprostila znižana plačna lestvica, premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja ostanejo enake.

Sindikati so sprva želeli sprostitev vseh “varčevalnih” ukrepov, kar bi pomenilo povečanje mase plač za okoli 400 milijonov evrov. Na koncu se bodo stroški za plače javnih uslužbencev povečali za 148 milijonov, zadnjih 10 je obljubil premier Cerar. Dogovor je sklenjen za eno leto, o sprostitvi preostalih varčevalnih ukrepov se bodo pogajanja začela predvidoma januarja.

You may also like...